18 hétköznapi tárgy, amely mögött valódi értelmet fedezhetünk fel


Miért van a tornacipők elején gumirész? És miért vannak vágások a baguette tetején? Az ilyen kérdések legalább egyszer felötlenek az agyunkban. Ebben a cikkben feltárjuk a nap mint nap használt tárgyak mögött rejtőző valódi értelmet. Érdekes felfedezni, hogy néhányukat történelmi események hatására készítették, míg vannak olyanok is, melyeket nyelvi zavar következtében hoztak létre (például a lista utolsó darabja).

1. A SZÁMÍTÓGÉP BILLENTYŰZETÉN MIÉRT NEM ABC SORRENDBEN VANNAK A BETŰK?

Néhányan úgy gondolják, hogy azért így rendezték el a betűket, hogy könnyebben elérjük a legtöbbet használt billentyűket. Ez azonban csak egy része az igazságnak. Eredetileg az írógépeken ABC sorrendben voltak a betűk. A gombok elhelyezkedése miatt a gyors írás bonyolult volt, mivel a régi írógépek könnyen beakadtak. Épp ezért tették messzebb egymástól a gyakran használt betűket.
Ez után jelent meg a QWERTY billentyűzet, ami messze nem tökéletes, ám az emberek nem akarnak rajta változtatni, hiszen mindenki ezt használja.

2. MIÉRT VAN NÉHÁNY RUHADARAB KÖNYÖK RÉSZÉNÉL FOLTOZÁS?

Ez a divat trend először a katonai, military ruházatokon jelent meg. A katonák csúsztak-másztak a könyökükön, így az anyag elvékonyodott és kiszakadt. Épp ezért varrtak egy extra réteget a könyökrészre.
Később, a vadászok is elkezdték foltozni a ruházatuk könyök részét, így sokkal jobban tudtak lőni, és még az anyagot is megvédték. Az 50-es évek után amerikai diákok hozták igazán divatba.

3. MIÉRT ÁRULJÁK A FAGYLALTOKAT TÖLCSÉREKBE?

A 19. század végén kis üvegpoharakban árulták a fagylaltot. Jobb esetben kimosták őket, mielőtt odaadták az újabb vásárlóknak.
1904-ben azonban egy igazán egyszerű megoldást találtak a fagyi árusításra. Az extrém forró időjárás miatt az emberek tömegével vásároltak fagyit, az eladók azonban nem tudtak elég pohárral szolgálni. Egy gofri árus gyorsan tölcséreket készített tésztából, s így mentette ki a fagyi árust szorult helyzetéből. Mindenki örült a ragyogó ötletnek, főként az orvosok, hiszen ezek a kis poharak okozták számos esetben a tüdőbajt.

4. MI AZ A KIS FEKETE PÖTTY AZ IPHONE KAMERÁJA MELLETT?

Az iPhone-ok kamerája és vakuja közötti fekete pötty egy zajcsökkentő mikrofon. Célja, hogy kiszűrje a környezeti zajokat, ami különösen hasznos zajos helyeken felvett videók esetében. Segít előtérbe helyezni a hangodat, miközben a felesleges zajokat kiszűri.

5. MIÉRT VAN A TORNACIPŐK ELEJÉN GUMIRÉSZ

Tornacipőket eleinte főként a kosárlabdázók hordtak, s a gumirész megvédte a lábujjaikat egy esetleges játékos balesetnél. A mostani tornacipőktől eltérően akkoriban a kosarasok cipőjének tetejét kemény gumiból készítették. Sőt, kezdetben sötétebb színű is volt a gumis rész. A modern tornacipők hozták divatba a fehéret.

6. MIÉRT LYUKACSOS A CONVERSE CIPŐ OLDALA?

Tudtad, hogy a tornacipők oldalán található lyukaknak igazából van célja? A lyukaknak köszönhetően kering a levegő a cipőben, így szellőzést biztosít a lábaid számára. Ez pedig megelőzi a lábizzadást.

7. MIRE JÓ A TÖLTŐK VÉGÉN AZ A HENGER ALAKÚ DOLOG?

Ez a kis cucc valójában egy igen hasznos része a töltőknek, hiszen segíti a laptopok vagy számítógépek megfelelő működését. A ferritgyűrűnek nevezett henger kiszűri a nagyfrekvenciájú zajokat az elektronikus áramkörökben. Más szavakkal, a ferritgyűrű megóvja a laptopodat az elektromágneses zajoktól. Ilyet használnak a telefonokban, számítógépekben, televíziókban, valamint lejátszókban is.

8. MIT JELENTENEK AZ ÜVEGEK ALJÁN TALÁLHATÓ KIS DUDOROK?

Nem a megrongálódás jelei, ahogy valószínűleg gondolod. Sokkal egyszerűbb a dolog. Ezeket a kis dudorokat a gyártási folyamat során használják, formaszámokat jelölnek, melyekkel kiszűrhető a rossz csomagolás.

9. MIÉRT VANNAK FELVÁGVA A PARKA KABÁTOK AZ ALJUKNÁL?

Az úgy nevezett parka kabát az egyik legnépszerűbb viselet a hipsterek körében. De gondolkodtál már valaha azon, hogy miért van felvágva az aljuk?
A modern parka kabát elődje az 50-es évekbeli katonai viselet. A katonák kabátjának a hátulja sokkal hosszabb volt, így a bokáik köré tudták tekerni, hogy tovább tartsa őket melegen. Ugyanez a célja a mai daraboknak is egy kicsit más kivitelben.

10. MIÉRT VANNAK VÁGÁSOK A BAGUETTE TETEJÉN?

Még a pékek sincsenek közös nevezőn a választ illetően. Néhányuk azért vagdossa be a baguette tetejét, hogy ne repedezzen meg a sütőben, míg mások szerint csak esztétikai oka van.
Nos, a második ok reálisabbnak tűnik, hiszen számos kenyértípus van, amelyeken sem vágások, sem repedések nem láthatóak.

11. MIÉRT VANNAK A CIPŐKÖN ROJTOK?

A 20. század közepén egy Nils Tveranger nevű cipészre igen nagy hatással voltak a norvég halászok cipői. Szorosabbra húzható rojtok voltak a cipőiken, így azok tökéletesen illeszkedtek a halászok lábaihoz.
Tveranger úgy döntött, hogy kombinálja a halászok cipőit az indán mokaszinokkal. Az idő előrehaladtával a rojtokat elkezdték nem a praktikusságuk miatt, hanem a szépségük miatt használni.

12. MIÉRT VAN HUROK AZ INGEK HÁTÁN?

Tuti, hogy te is észrevetted már azt az apró hurkot az inged hátulján. Bár nem egyértelmű a célja, egyesek szerint azért varrják az ingekre azt a kis hurkot, hogy azzal kössék fel a férfiak a nyakkendőt. Míg mások úgy vélik, azért van rajtuk, hogy fel lehessen akasztani az inget a fogasra.

13. MIÉRT ÁLL CSUPÁN 4 SZÁMJEGYBŐL A PIN KÓD?

1996-ban James Goodfellow, skót feltaláló ötlete volt a PIN kód megalkotása, melynek célja a bankszámlák védelme volt.
Kezdetben 6 számjegyből állt egy kód, de Goodfellow felesége arra panaszkodott, hogy mindig elfelejti. Ezért a feltaláló lerövidítette a kódot 4 számjegyre, s ez maradt fenn máig.

14. MIK AZOK A SZÍNES KARIKÁK AZ ÉLELMISZEREK CSOMAGOLÁSÁN?

A bevásárlóközpontokban szinte minden csomagolást megjelöltek színes karikákkal és négyzetekkel. Valójában ezek a nyomtató színblokkjai, amiket a csomagolásnál használtak, semmi közük a bennük található ételekhez. A karikák azokat a színárnyalatokat jelölik, amiket a csomagolás dizájnjához használtak.

15. MIÉRT VAN SZŐRME A KAPUCNIKON?

A szőrmés kapucni a messze északon élő őslakosok ruházatára volt jellemző. Az egész viseletük rendkívül meleg volt, ám az arcukat továbbra is érte a hideg, ezért, hogy azt is megvédjék, hosszú szőrt varrtak a kapucnijuk szélére. Ez az egyszerű technika melegen tartotta az arcukat is. Manapság főként a divat miatt viselünk szőrmét a kapucninkon.

16. MIÉRT VAN ILYEN ALAKJA A TURBO RÁGÓGUMINAK?

Mint kiderült, a legendás 90-es évekből származó rágógumi alakja egy autógumi barázdáit reprezentálja.

17. HOGYAN VARÁZSOLNAK A PERECNEK ILYEN KÜLÖNLEGES FORMÁT?

A perec alakjának a története egészen a középkorig nyúlik vissza, s igencsak zavaros. Ám amennyire tudjuk, a perec egy szerzetes nevéhez fűződik, aki egy imádkozó kézre hasonlító zsemlefélét szeretett volna készíteni.
„De még csak nem is úgy néz ki!” – gondolhatnád, ám azonnal megérted, ha elmondjuk, hogy a francia szerzetesek a vállukon keresztezik a kezeiket imádkozás közben.

18. MIÉRT VAN MALAC ALAKJA A PERSELYNEK?

A középkori Angliában, az emberek úgy nevezett „pygg”agyagedényben (egy narancssárga színű agyagedény) tartották a pénzüket. Idővel ezek az edények eltűntek, de a szóösszetétel megmaradt. Hamarosan a „pygg” szót felváltotta a „pig”, vagyis a malac, így az emberek elkezdtek malacperselyeket (piggy bank) készíteni.

via

 

Facebook Comments