10 elképesztő esemény, ami csak egyszer fordult elő a történelem során


Időről-időre érdemes kicsit jobban elmerülnünk a világ dolgaiban, hiszen így válik csak világossá, hogy milyen meglepő, furcsa és sok esetben megmagyarázhatatlan helyen is éljük az életünket. Az alábbi listán ilyen 12 roppant érdekes eseményt gyűjtöttünk össze a múltból, melyek olyan elképesztőek, hogy nagy valószínűséggel sosem fognak még egyszer – így, ebben a formában – megismétlődni.

Timothy Brown kigyógyul az AIDS-ből.

Az amerikai Timothy Ray Brown, egy HIV-pozitív amerikai, aki meggyógyult egy speciális típusú csontvelő átültetésétől, a „berlini betegként” emlegetett férfi szimbólummá vált, annak szimbólumává, ami a kutatók reménye szerint az AIDS pandémia következő fázisa lesz: a betegség végéé.

A Niagara-vízesés ,,elzárása”.

1969 őszén és telén, közel fél éven keresztül víz nélkül maradt a Niagara-vízesés, mert az amerikai hadsereg mérnökei “elzárták” a vizet, így a hatalmas zuhatag utánpótlás nélkül maradt. Az ideiglenes elterelésre a folyómeder vizsgálata, a sziklafal strukturális vizsgálata miatt volt szükség. A folyó elterelése után részletesen felmérték a sziklafalat, és megállapították, hogy ott az erózió nagyon komoly károkat okozott és okozhat a jövőben is. Eredetileg a lehullott sziklatörmeléket is el akarták volna hordani, de utóbb lemondtak róla, mert nagyon sokba került volna. A hihetetlenül ritka esemény természetesen még több turistát vonzott, mint eddig bármikor.

A tanganyikai (ma Tanzánia) nevetőjárvány.

Az egész január 30-án kezdődött a kashasai leányiskolában; a kis falu a mai Tanzánia területén, a Viktória-tó partján fekszik. A nevetőgörcs először három lányon tört ki, de villámgyorsan elterjedt; a feljegyzések szerint legalább 95, de legfeljebb 159, 12-18 év közti diákot érintett. Akik elkapták a nevetőgörcsöt, akár órákon át is folyamatosan nevettek; a rekorder 16 napon át nem tudta abbahagyni a röhögést.

A nevetőjárvány egyes helyeken 6-18 hónapig tartott, és több ezer embert érintett, mielőtt végleg lecsengett. Eközben 14 iskolát kellett ideiglenesen bezárni. Az érintettek testi tünetekről is beszámoltak: izzadás, légzési problémák, kipirultság, sírógörcsök, fájdalomérzet. Ezekből sajnos nem derül ki, hogy mi okozhatta a lokális röhögőgörcsöt; máig a tömegpszichózist tartják a legkézenfekvőbb magyarázatnak.Nyos-tó: a gyilkos tó.

1986. augusztus 21-én egy limnikus kitörés hatalmas szén-dioxid felhőt vetett fel a Nyos-tóból, amely megfojtott 1700-1800 embert és mintegy 3500 háziállatot. A tudósok a veszély csökkentésére öt csövet terveztek levezetni a tó mélyébe, hogy felszínre hozzák a felgyülemlő gázok egy részét, de ezekből csak egy készült el. További csövek elhelyezését kockázatosnak tartják, ugyanis félő, hogy újabb kitörést indíthatnának el.

A Norfolk-ezred rejtélyes eltűnése.

Az első világháború idején 257, az angliai Sandringhamból érkezett brit fiatalember, a Norfolk ezred ötödik zászlóalja 1915. július 29-én indult útnak Gallipoli felé, hogy felvegyék a harcot a török csapatokkal, melyek a németek oldalán harcoltak. Útközben a katonákra egy furcsa „ködfelhő” ereszkedett le, mely a beszámolók szerint 4-5 percig tartott és amikor felszállt, 267 ember hirtelen szó szerint köddé vált. Máig nem lehet tudni, hogy mi történhetett.

Az ördög lábnyomai Devonban.

A dél-angliai Devon megye lakói épp békésen szundítottak ágyaikban, amikor 1855. február 8-ának éjjelén egy titokzatos lény elszórta különös lábnyomát szerte a környéken. Mivel egész éjjel sűrűn havazott, a korán kelő gazdáknak azonnal feltűntek a hóban hagyott fekete, patkóforma nyomok. A sosem látott jelenség azonnal hiedelmek és spekulációk sorát indította el, az eset híre pedig nemcsak egész Angliát, de az egész világot bejárta.

A rejtélyes lábnyomok több mint 160 kilométeren át kanyarogtak szerte a megyében, az Exe-folyótól Totnesen át egész le a Dart-folyóig. A megdöbbent helyiek értetlenül álltak az eset előtt, mivel a láb tulajdonosa útja során nemcsak hogy észrevétlenül közlekedett, de úgy tűnt, teljesen akadálytalanul haladt át mindenen. A fura lény úton, erdőn, magas kerítéseken és falakon, sőt, még a hófödte háztetőkön is otthagyta lábnyomát.

A vércsoportot váltó ausztrál lány.

2008-ban vércsoportot váltott és átvette a szervdonor immunrendszerét egy ausztrál lány. A világon ő az első ismert szervátültetett páciens, akinek ez sikerült. Demi-Lee Brennan, aki most 15 éves, kilenc évesen kapott új májat, amikor a sajátja felmondta a szolgálatot.

Brennan vércsoportja 0-ás RH negatívról 0-ás RH pozitívra változott, amikor beteg lett a gyógyszerektől, amelyeket a szervkilökődés megakadályozására kapott. Az átültetett máj vérsejtjei behatoltak a csontvelőbe, majd az egész immunrendszert elárasztották, így a kislány nem szorul többé a kilökődést megakadályozó gyógyszerekre.

Az ólommaszkok esete.

1966. augusztus 20.-án a két elektrotechnikus férfi holttestét találták meg teljesen egyforma öltönyben és ólommaszkban a Brazil Vintén dombon. Az egyiküknek a zsebében egy cetli volt, ami előző napi találkozót írt le valamint a megjelölt időben (18:30) a maszkok felvételét és egy kapszula lenyelését. A szemtanúk szerint sietősen vásároltak egy közeli boltban, majd eltűntek a domb irányába. Tudnivaló, hogy mindketten érdeklődtek az UFO-k iránt, és felvetődött a nyomozás alatt, hogy valami titokra bukkantak és emiatt ölték meg őket. Más elméletek szerint csatlakozni akartak a MIB-hez, de balul sült el, vagy tőrbe csalták őket az idegenek. Mindenesetre máig rejtély, hogy mi történhetett.

Ricky McCormick jegyzete.

999. június harmincadikán talátak rá a 41 éves Ricky McCormick elföldelt holttestére, zsebében egy 30 soros, kódolt üzenetnek tűnő feljegyzéssel. A néhairól családja és környezete gyermekkora óta tudta, hogy imádja a fejtörőket és saját, külön bejáratú titkosírást dolgozott ki magának, amivel naplót is írt. A nyomozók vélekedése szerint a rejtélyes dokumentum jelentheti a gyilkosság kódját, illetve tartalmazhatja az indítékot, esetleg az elkövető személyére utaló információkat.

A sheriffhivatal és az FBI mindent megpróbált: igénybe vette a saját profi kódfejtőit, a hadsereg és a titkosszolgálatok legpallérozottabb elméihez is fordult, az Amerikai Kódfejtők Szövetségét is felkérte a desifrírozásra, de mindeddig eredménytelenül. Az amerikai illetékesek egyben biztosak: a titkosírás érdemi információt hordoz, átverésről, hoaxról vagy poénból és találomra odafirkált jelekről szó sincs.

D. B. Cooper

D. B. Cooper (Dan Cooperként is ismert) a történelem egyik leghíresebb bűnözője, egyben egy repülőgép-eltérítő, aki 1971. november 24-én 200 000 dollárral együtt kiugrott egy Boeing 727-es repülőgépből az Amerikai Egyesült Államok Pacific Northwest része felett, valahol a Cascade hegységnél és többé sosem látta őt senki. Az FBI valószínűsíti, hogy földetéréskor meghalt.

forrás: liked.hu

Facebook Comments