18 hétköznapi dolog, aminek nem mindig ismerjük a pontos jelentését


A mindennapjaink során számos olyan tárgy és eszköz kerül a kezünkbe, melynek habár fő felhasználási céljával azért tisztában vagyunk, mégsem ismerjük annak minden előnyét. Az alábbiakban ilyen és ehhez hasonló, kevésbé ismert érdekességeket szeretnénk most nektek bemutatni…

Lyukak a tornacipők oldalán

Az első ok a szellőzés, ám ha jobban megnézzük észrevehetjük, hogy ugyanolyan kialakításúak, mint a cipőfűzőnek készített lyukak, ami nem is véletlen, régen ezeket az oldalsó lyukakon is átfűzték a cipőfűzőt, hogy még inkább illeszkedjen a cipő az emberi láb formájához.

Lyuk a serpenyők és edények nyelén

Egy okos és kreatív megoldás, hogy ne kelljen a csöpögős fakanalat ide-oda rakosgatnunk a konyhában. Az edény nyelébe állítva tökéletesen megtartja, a lecsöpögő felesleg pedig nem a tűzhelyre vagy a konyhapultra, hanem az edénybe csöpög vissza.

Megvastagított műanyagok a kábelek végén

Úgynevezett ferrit-gyűrű, mely segít elnyomni a nagyfrekvenciás elektronikus áramkörök okozta zajokat.

Mélyedés a tic-tac nyitófülén

Egyszerű, ám ötletes cukorka-adagoló, hogy ne kelljen mindig a tenyerünkbe szórnunk az egészet.

,,Tollradírozó” radír

Sokakban csak mítoszként él a legendás radír kék oldala, mely a legendák szerint képes kiradírozni a tollat. Az igazság az, hogy valóban, ám kizárólag a vastagabb papírlapokról, az egyszerű sima füzetlapokat például nemes egyszerűséggel kiszakítja.

Lyuk a golyóstollak kupakján

A gyerekek, sőt még talán a felnőttek is imádják megrágdosni olykor a tolljaikat. Azért, hogy a véletlenül lenyelt toll-kupakok ne okozzanak azonnal fulladást, ilyen, aprócska lyukakat helyeznek rájuk, hogy a szerencsétlenül járt személy elég levegőhöz jusson, amíg a kiérkező mentősök segíteni tudnak rajta.

Extra szövet és gomb

Talán elsőre az tűnik legkézenfekvőbbnek, hogy hiánypótló célból adják ruháink mellé ezeket az extrákat, ám nem ez a kizárólagos ok. A szövetdarabot például azért mellékelik, hogy segítségével leteszelhessük, hogy bírni fogja-e majd a ruhadarabunk az általunk elindítani kívánt mosást.

Szegecsek a farmerokon

Nadrág szegecsek

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy csak azért kerülnek fel a nadrágokra, hogy összekarcolhassuk vele az autónkat, de azért ez nem teljesen így van. Valójában ugyanis a farmer leggyengébb pontjait hivatott összekapcsolni, ahol a sima varrások önmagukban kevesek lennének és könnyedén elszakadnának. Ezzel a megoldással azonban strapabírókká válnak.

Nyíl az üzemanyag jelző piktogram mellett

Te is voltál már gondban egy benzinkútra behajtva, hogy vajon melyik oldalt is lehet a tanksapka nyílás az autón? Pedig elvileg nem lenne szabad, az autók túlnyomó többségében ugyanis az üzemanyag jelző mutató alatti piktogram mellett egy apró nyíl is található, mely megmutatja, hogy az autó melyik oldalán helyezkedik el az üzemanyagtank nyílása.

Műanyag alátét a kupakokban

Ahogy az azért sejthető is, tömítési céllal kerülnek bele a kupakokba ezek a puha alátétek, hogy a palackok még jobban záródjanak és egy cseppnyi levegő se szivároghasson át a kupakokon.

Lyuk a tészta kanál közepén

Apró lyuk a repülőgép ablakán

Egyrészt a légnyomáskiegyenlítés miatt van rájuk szükség, másrészt pedig, hogy ne párásodhassanak be a repülőgép ablakai.

Lyuk a mérőszalag végén

Fogazott él a mérőszalag végén

Apró lyuk a zárakon

Segít kiszárítani az esetlegesen a zár belsejébe került párát és vizet, így megakadályozva, hogy az belefagyhasson a zár belsejébe.

Apró barázda az F és a J billentyűn

A gépírás szabályai szerint a mutatóujjainkat ezen billentyűkre helyezve kell szépen, szabályosan, tíz ujjal gépelni.

Apró lyuk az iPhone telefonok hátsó kamerája mellett

Valójában egy mikrofon, hogy a hátsó kamerával történő videórögzítés közben is jól hallatszódjanak a hangok a felvételen.

Mélyedés a boros és pezsgős üvegek alján

Az üvegben uralkodó nyomás okán van rájuk szükség, így a palackok még strapabíróbbak és ellenállóbbak lesznek.

forrás: liked.hu

 

Facebook Comments