8 tévhit az egészséges táplálkozásról, amit érdemes egyszer s mindenkorra tisztázni


A közösségi média előretörésével eljutottunk odáig, hogy naponta jelennek meg az újabb és újabb “csodaeszerek”, melyeknek ugyan semmilyen bizonyított valóságalapja sincs, de mivel legtöbbször minden háztartásban megtalálható szerekből áll, ezért az emberek egy része egyszerűen vakon elhiszik. Ez persze csak egy példa azon rengeteg tévhit közül, amivel nap mint nap találkozni lehet a világhálón. Hogy egy kicsit rendbe tegyük a dolgokat, az alábbiakban 9 népszerű táplálkozással kapcsolatot tévhitet szeretnénk most tisztázni, melyek helyes ismerete sok bajtól óvhat meg minket a jövőben.

,,Minden étel rossz!”

Mítosz: A zöldségeken és gyümölcsökön kívül minden más élelmiszer káros az egészségre.

Valóság: A különböző tudományos vizsgálatok nem csak egyszerűen azt támasztották alá, hogy ez az állítás badarság, hanem azt is, hogy egyenesen szükségünk van a változatos étrendre. A leghatásosabb ezek közül a mediterrán étrend, tele zöldséggel, gyümölccsel, tenger gyümölcseivel, grillezett hússal és olívaolajjal. Ez az étrend megközelítőleg 25%-al csökkenti a vastagbélrák, 15%-al a mellrák és 10%-al a prosztatarák kialakulásást.

,,A tej erősíti a fogakat és csontokat.”

Mítosz: A tejben található kalcium erősíti a fogainkat és csontjainkat, egyúttal pedig csökkenti a csonttöréssel járó balesetek kockázatát.

Valóság: A tudósok 20 évig tanulmányozták, mintegy 1,2 millió ember étrendjét és arra következtetésre jutottak, hogy a naponta elfogyasztott tej nem befolyásolja a csontok erősségét, nem csökkenti a törések kockázatát és nem akadályozza meg a csontritkulást.

,,A sok kávé rossz!”

Mítosz: A túlzott kávéfogyasztás egészségtelen, mivel dehidratálja a testet.

Valóság: 3 csésze kávé elfogyasztása 25%-al csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát, 5 csésze kávé pedig fokozott védelmet nyújt az Alzheimer-kór ellen. Emellett pár példa a koffein jótékony hatásairól: csökkenti a szorongást, javítja a memóriát és a kognitív képességeket. Tudósok egyúttal azt is állítják, hogy napi 4 csésze kávé elfogyasztása még nincs hatással a testben lévő víz mennyiségére, vagyis nem befolyásolja a dehidratáltságot.

,,A fűszeres ételek ártalmasak a gyomrunknak.”

Mítosz: A fűszeres ételek rossz hatással vannak a gyomorra, ezért a legjobb, ha elkerüljük a fogyasztásukat.

Valóság: A pirospaprika fogyasztása 13%-al csökkenti a halálos gyomorproblémák kockázatát. A fűszerek emellett növelik a lipidek, a különféle szerveink és a szövetek erősségét, védenek az elhízástól, a magas vérnyomástól, a 2-es típusú diabétesztől és enyhítik a gyulladást valamint javítják a bélflórát.

,,A popcorn ártalmas harapnivaló.”

Mítosz: A pattogatott kukorica ugyanolyan ,,üres kalóriabevitel” forrás, mint például a különféle csipszek fogyasztása.

Valóság: A tiszta, adalékanyagok nélküli pattogatott kukorica teljes egészében azonos a különféle gabonakészítmények főbb jellemzőivel, vagyis polifenolokban gazdag, ami védi a szervezetünket az érelmeszesedéstől, a cukorbetegégtől és megakadályozza a koleszterin lerakódását.

,,Együnk sokszor keveset.”

Mítosz: Ha sokszor keveset eszünk, azzal felgyorsíthatjuk az anyagcserénket, csökkenthetjük az étvágyunkat, ezzel együtt pedig a túlsúlytól is megszabadulhatunk.

Valóság: A tudósok összehasonlították, hogy mi történik az emberi testtel, ha napi három, és mi, ha napi hat alkalommal étkezünk. Nem találtak különbséget a zsírok oxidációjában, valamint a testsúly változására sincs hatással. Az viszont mindenképpen említésre érdemes, hogy a napi 6 apróbb étkezés hatására sokkal nagyobb volt a vizsgált alanyok étvágya, mint a 3 kiadósabb étkezés esetén.

,,A kókuszolaj jobb, mint bármi más.”

Mítosz: A kókuszolaj egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, melynek köszönhetően számos más termék alternatívájaként szolgálhat.

Valóság: A kókuszolajban 90% telített zsír található. Összehasonlításképpen a marhahús vagy sertéshús esetében ez az érték csak 40%, a vajban pedig mindösszesen 64% telített zsír található. Amellett, hogy a telített zsír rendkívül rossz hatással van az egészségre, a vizsgálatok azt sem képesek kimutatni egyértelműen, hogy a kókuszolaj bármilyen hatással is lenne a szív és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.

,,A zöld tea minden mennyiségben egészséges.”

Mítosz: A zöld tea csökkenti a különböző ráktípusok kialakulásának kockázatát, ráadásul hatásos antioxidáns, így korlátlan mennyiségben fogyasztható.

Valóság: A zöld teában található katechin nagy mennyiségben mérgező a májra. A szakértők ezért azt javasolják, hogy naponta legfeljebb 3 csésze zöld teát fogyasszunk, és fontos észben tartani, hogy a zöld tea nem minden betegséget gyógyító csodaszer, ezért nem szabad túlzásokba esni a fogyasztását illetően, mert könnyen a visszájára fordulhat a hatása.

forrás: liked.hu

Facebook Comments